Ekonomi Zirvesi & İnsan Kaynakları Zirvemiz Sona Erdi

Ekonomi ve İnsan Kaynakları Zirvesi 28 Kasım’da!
27 Kasım 2017
6. Kariyer Günleri Sertifika ve Çekiliş Sonuçları
20 Nisan 2018

Ekonomi Zirvesi

Topluluğumuz tarafından, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanı Hakan Yurdakul’un da katılımı ile “Ekonomi Zirvesi” düzenlendi.

Ekonomi Zirvesi’nin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir yaptı.

Ekonomi Zirvesi’nin açılışının ardından konuşmalar bölümüne geçildi. Bu bölümde ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanı Hakan Yurdakul ekonomiye dair önemli bilgiler verdi. Yurdakul, “Öncelikle şunu belirtmeliyim ki tasavvur etmek önemli. Artık dünya değişiyor, dünya böyle bir şey değildi ben çocukken. Dünyanın temel değişiminde ekonomik güç Avrupa’nın dışına doğru kayıyor. Gelişmiş dünya artık korumacılığa gidiyor. Devletler eski anlamlarını taşımıyorlar, bizatihi önemli bir iş yerine dönüşüyorlar. Reel finans sektörü ve reel sektörün arasındaki ilişki de değişiyor. Siz gençlerin bu dönüşümü çok iyi okuması ve bu çerçevede geleceğe iyi hazırlanması her şeyden önemlidir” dedi.

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “Bandırma’da bir Ekonomi Zirvesi düzenlenmesi son derece kıymetli çünkü Balıkesir’in, Marmara Bölgesi ve Türkiye ekonomisi için önemi büyük. Sanayi bakımından gelişmiş olan Balıkesir, bugün önemli sanayi işletmelerine ev sahipliği yapıyor. Üretilen ürünlere baktığımızda da tarımdan kimyaya geniş bir skala görüyoruz. Fiziki uygunluk ve coğrafi yönden avantajlı bir konumda olması, Balıkesir’i yeni yatırımların önemli adreslerinden biri yapıyor. Keza Bandırma özeline baktığımızda da yine yüzümüzü güldüren bir tablo çıkıyor karşımıza. Bildiğiniz gibi Bandırma, yumurta ve piliç üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Bu ürünler başta olmak üzere buradan dünyanın birçok ülkesine çeşitli ürünler ihraç ediliyor. Dolayısıyla ülke ekonomisine bu denli katkı sunan bir şehirde bu zirvenin gerçekleştiriliyor olması ayrıca memnuniyet verici. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonomi değişiyor. Türkiye artık yüzde beşin üzerinde büyüme hedefleri arasına girmiş durumda. Dünya kaynaklarının yüzde 40’ı İslam ülkelerinde bulunuyor. Bu kaynaklara karşın İslam ülkeleri dünya ticaretinde sadece yüzde 9 oranında yer alıyor. İslam ülkeleri arasında ortak ticaret refleksinin az olması bu rakamlar üzerinde etkilidir.  İslam ülkelerinin dünya ticaret hacmindeki yerinin sadece yüzde 2 olduğunu görüyoruz. Bunların sebepleri neler? Burada temel sorun birliktelik. Sevgili gençler size doğru olarak gösterilen ve en iyisi bu denilen her şeyi akılcı bir yaklaşım ile karşılamalısınız” ifadesini kullandı.

Konuşmalarının ardından Rektörümüz günün anısına Hakan Yurdakul, Abdurrahman Kaan ve Zekai Kafaoğlu’na üniversitemiz anı tabağı ve Bandırma Vapuru maketi takdim etti. Zirvenin ilk bölümü topluca çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Verilen kokteyl arasının sonrasında program Ekonomi Zirvesi Dünya Gazetesi Ekonomi Yazarı Rüştü Bozkurt, Bupiliç Genel Müdürü Onur Özkul, Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman ve Banvit Pazarlama Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi Ahmet Hazım Topçuoğlu’nun katıldığı panel ile devam etti.

Panelin moderatörlüğünü yapan Rüştü Bozkurt panelistlere “Ticaretin sırrı mı vardır, ticarette maliyet mi önemlidir?”, “Gelecekte para yerine bir şey konulur mu?”, “Döviz değerindeki değişiklikler Türkiye’de ne gibi durumlar yaratıyor?” ve “Öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?” şeklinde sorular yöneltti. Panelistlerin bu sorulara cevap vererek öğrenciler için son derece yararlı bilgilerin paylaşıldığı ve öğrencilerimiz tarafından büyük bir ilgiyle takip edilen panelin sonunda Rektörümüz katılımcılara teşekkür plaketi ve hediye takdiminde bulundu.

 

İnsan Kaynakları Zirvesi

Balık ekmek ikramından sonra başlayan İnsan Kaynakları Zirvesine Faveo Danışmanlık Genel Müdürü Barış Gül, Mauri Maya İnsan Kaynakları Müdürü Güzin Taşkın Karaman, Best Transformer İnsan Kaynakları Müdürü İsmail Orhan Sönmez, Cargill Gıda A.Ş. Çalışan Deneyimi Müdürü Serdar Özgenlik katıldı.

Zirvenin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir yaptı.

Barış Gül’ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen zirvede panelistler yabancı dilin, iletişimin ve kişilerin kendilerine yaptığı yatırımın önemine vurgu yaptı.  Yabancı dillin iş hayatında olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan insan kaynaklarının uzman isimleri, endüstriyel anlamda nitelikli eleman eksikliğine dikkat çekti. İşe alım süreçleri ile ilgili bilgilerin paylaşıldığı zirvede, 10 yıl sonrası işe alımlar ve insan kaynaklarının bu süreçten nasıl etkileneceği ile ilgili de bilgi verildi.

Konuyla ilgili Güzin Taşkın Karaman, “Artık daha talepkar ve tatmin olmayan bir nesil var ve işverenler olarak onları nasıl elimizde tutacağız diye sorduğumuzda daha hızlı hareket etmek olduğunu gördük. Günümüzde geçmişe bakıldığında daha yetkin elemanlar aranıyor. İK olarak baktığımızda kesinlikle adayların bugün ve gelecekte teknik bilgilerini geliştirmeleri gerekiyor” dedi.

Serdar Özgenlik “Artık yeni meslekler geliyor ve bu yeni sistemleri anlayan çalışanlar bekleniyor. Endüstri 4.0 ile insanların bedensel çalışması azalıyor ama zihinsel çalışmalarının artığı meslekler artıyor. Ve yeni sistemlerden anlıyor olmanız gerekiyor. Artık değişime açık ve ayak uydurabilen çalışanlar aranıyor” ifadesini kullandı.

İsmail Orhan Sönmez, “Tüm çalışanların adalet, saygı ve iş güvenliği beklentisi vardır. Bu hayatta hepimizin iş hayatından beklentisi anlamdır. Hepimiz anlamlı bir bütün parçası olmak ister. Dolayısıyla gelecekte bu anlam duygusunu veren firmalar kazanacaktır diye düşünüyorum” dedi.

Panelin ardından İnsan Kaynakları Eğitim Direktörü Hakan Selahi, insan kaynakları için işe alımda temel faktörlerin neler oluğuna dair sunum gerçekleştirdi. Hangi işi yapıyorsanız en iyisini yapın diyen Selahi, doğru iletişimin önemine vurgu yaptı. Selahi, “Doğru iletişim çok önemlidir. Çok iyi biliyor olabilirsiniz ama iyi bir iletişime sahip değilseniz bunun bir önemi kalmıyor. İletişim her şeydir. İş hayatında rakamlar ile konuşun ve konuşmalarınızı paraya, kazanca dayandırın ki konuşmanız dikkat çeksin. En önemlisi ise network’e önem verin” dedi.

İş dünyasının temsilcileri ile öğrencilerin bir araya geldiği zirve Rektörümüz tarafından katılımcılara teşekkür plaketi ve hediyelerinin takdim etmesi ile sona erdi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir